Onze veteranen verdienen waardering!

In de gemeente Aalsmeer wonen zo'n 130 veteranen, mannen en vrouwen, de oudste ver in de 90, de jongste net 20. Zij dienden of dienen nog steeds het Koninkrijk in oorlogsomstandigheden en in internationale vredesmissies. Vaak onder moeilijke omstandigheden die niet alleen lichamelijk maar vaak ook geestelijk diepe sporen achterlaten en een groot beroep doen op hun thuisfront. Daar verdienen ze waardering en respect voor.

Daarom organiseert het Veteranencomité van Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer met en voor de Gemeente Aalsmeer en de lokale samenleving elk jaar de Aalsmeerse Veteranendag. Dé dag waarom Aalsmeer haar veteranen bedankt die zich nu en in het verlenden inzetten voor de vrede. Daarnaast zijn er bijeenkomsten onder de noemer Veteranensociëteit, waar veteranen dicht bij huis saamhorigheid, kameraadschap en gezelligheid vinden en herinneringen kunnen ophalen. 

Veteranendag Aalsmeer 2021

Wij hopen vurig om in het najaar van 2021 alsnog een Veteranendag Aalsmeer en een Blauwe Hap te kunnen organiseren. Wat het programma dan wordt is afhankelijk van de coronamaatregelen die er dan nog gelden. 

Corona maakt Veteranendag 2020 onmogelijk

Helaas kon de Aalsmeerse Veteranendag in 2020 niet doorgaan.  

Ook de Nationale Veteranendag op zaterdag 27 juni 2020 werd  gevierd zonder publiek, met een ceremonie in de Ridderzaal. Op initiatief van burgemeester Olde Kotte wapperde op die dag de Veteranenvlag op het Raadhuis van Aalsmeer, als ‘dankjewel’ voor alle veteranen in de gemeente Aalsmeer. 

Veteranendag Aalsmeer 1 juni 2019

We startten de dag met een ontvangst voor veteranen en hun thuisfront in Restaurant De Oude Veiling. Daarna ging het gezelschap op excurise naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Met name de oudere veteranen haalden daar vele herinneringen op. Een dag om nooit te vergeten. 

Blauwe Hap 2017 en 2018

In 2018 en 2019 organiseerde het Veteranencomité van Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer in Restaurant Op de Hoek bijeenkomsten van de Veteranensociëteit Aalsmeer met een originele Blauwe Hap. De Blauwe Hap, een Indische Rijsttafel, vindt zijn oorsprong op de marineschepen in Nederlands-Indië. Ook nu nog is de Blauwe Hap bij de marine en in menige kantine van de Krijgsmacht op woensdagen vaste prik. Gekookt werd door Jacqueline Jensen, vrouw van een marinier. Het moest tenslotte een echte Blauwe Hap zijn! 

Veteranendag Aalsmeer 2 juni 2018

Buiten op het Raadhuisplein was er een groot publieksevenement met vele originele WOII legervoertuigen van Keep Them Rolling, waarmee men zelfs een rondritje mocht maken, met VN-tanks, presentaties van diverse legereenheden en optredens van de Hucksters en de RamBand en een gezellig foodplein. Binnen was de ontvangst - exclusief voor onze veteranen - met toespraken van burgemeester Nobel en schout-bij-nacht Peter Reesink, hoofddirecteur Personeel Defensie. Arabist en kapitein-tolk Thomas Milo gaf een lezing over de avonturen van zes Dutchbatters die in open Nekaf-jeeps met een maximumsnelheid van 75 kilometer per uur de ruim 5.000 kilometer vanuit Libanon naar huis reden. Weer een bijzondere dag. 

Veteranendag Aalsmeer 3 juni 2017

Veteranendag 2018 speelde zich af in Studio's Aalsmeer. Na een ontvangst in de sfeercolle Club werden de veteranen en hun families in het theater getracteerd op de nieuwste theatershow Tour of Duty in Concert met de bigband van de Fanfare 'Bereden Wapens'. In videobeelden vertelden vijf veteranen over hun werk in oorlogsgebieden. Zanger en veteraan Dennis Kroon en zangeres Ingrid van den Nieuwenhuizen zorgden met hun vertolking van liedjes uit de veteranen-top 50 voor een sfeer van trots op en begrip voor onze ‘jongens en meiden’ die op missie gestuurd zijn. Er werd nog lang nagepraat in de Pianobar. 

Veteranensociëteit Aalsmeer 11-11-2016

Fort Kudelstaart was het perfecte decor voor de eerste bijeenkomst van de Veteranensociëteit Aalsmeer. Na een rondleiding door het fort met Jan van Veen werden de veteranen toegesproken door burgemeester Jeroen Nobel. Bij een hapje en een drankje droegen de veteranen ideeën aan voor activiteiten voor en met de Aalsmeerse veteranen. Dat er veel behoefte is aan saamhorigheid, herinneringen ophalen en gezelligheid, was buiten kijf. Afgesproken werd een jaarlijkste Veteranendag en een Blauwe Hap specifiek voor de oudere veteranen te organiseren. 

Veteranendag Aalsmeer 4 juni 2016

De allereerste Veteranendag Aalsmeer vond plaats op 4 juni 2016 met een lezing  door Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten b.d., de uitreiking van Draaginsignes Nobelprijs voor de Vrede aan onze Libanon-veteranen door burgemeester Jeroen Nobel, een optreden van het Koper Kwintet Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ en een Meet & Greet in de Burgerzaal waar gezellig kon worden bijgepraat.