Veteranen verdienen waardering!

In de gemeente Aalsmeer wonen iets meer dan veteranen, mannen en vrouwen, de oudsten zijn ver in de 90, de jongste begin 20. Zij dienden of dienen nog steeds het Koninkrijk in oorlogsomstandigheden en in internationale vredesmissies. Vaak onder moeilijke omstandigheden die niet alleen lichamelijk maar vaak ook geestelijk diepe sporen achterlaten en een groot beroep doen op hun thuisfront. Daar verdienen ze waardering en respect voor.

Daarom organiseert het Veteranencomité van Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer met en voor de Gemeente Aalsmeer en de lokale samenleving sinds 2016 elk jaar op de eerste zaterdag van juni de Aalsmeerse Veteranendag. Dé dag waarom Aalsmeer haar veteranen bedankt die zich nu en in het verleden inzetten voor de vrede. Daarnaast zijn er bijeenkomsten onder de noemer Veteranensociëteit, waar veteranen dicht bij huis saamhorigheid, kameraadschap en gezelligheid vinden en herinneringen kunnen ophalen. 

Veteranendag Aalsmeer 1 juni 2024

In 2024 vindt de Aalsmeerse Veteranendag plaats op zaterdag 1 juni. Zodra het programma klaar is maken we dat hier bekend. 

Voor deze bijzondere dag krijgen alle in Aalsmeer en Kudelstaart wonende en bij het Nederlandse Veteraneninistuut geregistreerde veteranen een persoonlijke uitnodiging. 

Veteranendag Aalsmeer 3 juni 2023

13.00 uur  (inloop vanaf 12.30 uur) - 15.30 uur

De Aalsmeerse Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 3 juni a.s. in het Raadhuis van Aalsmeer. Veteranen woonachtig in Aalsmeer en Kudelstaart en hun thuisfront zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd.

Deze middag staat in het teken van ontmoeting en dialoog. Met muzikale omlijsting door NinaLynn & Janos Koolen.

Programma
Welkom door Paul Jensen, vz Veteranencomité Aalsmeer
Minuut stilte
NinaLynn & Janos Koolen: 'Proud to be a soldier' (by Joe Tennesse)
Toespraak burgemeester Gido Oude Kotte
Opening buffet Blauwe Hap
                   
Lezing Rick Moorman | House of Men: Erkenning door Herkenning: verhalen en achtergronden van het nieuwe veteranenpak
                   
Toespraak vertegenwoordiger Defensie

Afsluiting en napraten

Aanmelden
Veteranen die geregistreerd staan bij het Veteraneninstituut kunnen zich aanmelden bij Paul Jensen op 06 40375402 of [email protected]. Graag uiterlijk 30 mei 2023.

BLAUWE HAP 2023


Iedere woensdag eet men bij de Koninklijke Marine een Indische rijsttafel. In jargon heet deze rijsttafel de ‘Blauwe Hap’. De rijsttafel-traditie is door de andere krijgsmachtonderdelen overgenomen. En niet alleen op de woensdag, ook op speciale dagen serveert men de Blauwe Hap. Zo ook op Veteranendag Aalsmeer 2023, met liefde bereid door de chefs van cateringbedrijf Indonesia Indah. 

Veteranendag Aalsmeer 2022

 
In 2022 combineerden we Veteranendag  met de Vrijheidsmaaltijd op 7 mei met aanvullend een excursie naar het Crash Luchtoorlogs- en verzetsmuseum in het Fort bij Aalsmeer in Rijsenhout. Daarnaast zijn er nog enkele andere activiteiten met en voor veteranen. Enkele dagen eerder werd het Witte Anjerperkje onthuld en schoven de veteranen aansluitend aan voor de Blauwe Hap. Én er was een veteranenconcert. 

Witte Anjerperkje
Als erkenning en waardering van onze veteranen werd op 3 mei 2022 het Witte Anjerperkje onthuld door veteraan Kees Kuggeleijn en locoburgemeester Bart Kabout in het bijzijn van Aalsmeerse en Kudelstaartse veteranen en de Dorpsraad Kudelstaart. 

Het Aalsmeerse Witte Anjerperkje is aangelegd bij het monument De Propeller in het park aan de Schweitzerstraat in Kudelstaart. Het zal in juni bloeien, voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag (laatste zaterdag van juni).
(foto: aalsmeervandaag.nl)

Blauwe Hap
Aansluitend aan de onthulling van het Witte Anjerperkje schoven de Aalsmeerse en Kudelstaartse veteranen met gasten bij Café Op de Hoek aan voor een traditionele Blauwe Hap. De Blauwe Hap, een Indische Rijsttafel, vindt zijn oorsprong op de marineschepen in Nederlands-Indië. Ook nu nog is de Blauwe Hap bij de marine en in menige kantine van de Krijgsmacht op woensdagen vaste prik.

(foto: eigen foto)

Veteranenconcert
Veteranen hadden op vrijdagavond 6 mei in de Oude Veiling gratis entree bij het voor die gelegenheid omgedoopte Vrijheidsconcert met de Canadese 'blue-grass' singer songwriter Lynne Hanson & The Good Intentions georganiseerd door Pieter Groenveld. Een Canadees radiostation riep Lynne Hanson een paar jaar geleden uit tot Canada’s own queen of Americana . Met haar krachtige donkeren stem kreeg ze de zaal snel in haar ban. Een traktatie waar iedereen enorm van genoot. 

(foto: aalsmeervandaag.nl)

Vrijheidsmaaltijd

Aalsmeerse en Kudelstaartse veteranen waren samen met zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers van sport- en culturele verenigingen uitgenodigd om deel te nemen aan de Vrijheidsmaaltijd op zaterdag 7 mei in de Burgerzaal van het gemeentehuis. De Vrijheidsmaaltijd was dé gelegenheid om het met elkaar te hebben over wat vrijheid en onvrijheid voor je betekent. Dat vrijheid nooit van zelfsprekend is bewijst de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Voor muzikale omlijsting zorgde de Aalsmeerse Harmonie en Martijn Schok Boogie & Blues Band  met zangeres Greta Holtrop. Met dank aan de vrijwilligers van Rotary Aalsmeer - Mijdrecht - Uithoorn die de maaltijd verzorgden, werd het een geslaagde middag. 

(foto: eigen foto)

Crash Museum

Aansluitend aan de Vrijheidsmaaltijd gingen de Aalsmeerse en Kudelstaartse veteranen op excursie naar het  Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40 – ‘45 in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug. Een gids gaf een rondleiding door het museum en de tentoonstelling 'De Vergeten Oorlog', de oorlog in Zuid-Oost Azië. Ook de radiokamer  met apparatuur uit de 2e wereldoorlog en andere vintage apparatuur werd  bezichtigd.
Bekijk hier de introductiefilm van het Crash Museum.