Bevrijdingsweek 2022


Eindelijk kunnen we weer onze vrijheid vieren. En eens te meer blijkt hoe kwetsbaar vrijheid is. Niet ver hier vandaag - in Oekraïne - woedt een bloedige oorlog en miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen. Daar staan we dit jaar uiteraard bij stil. 

 


Hang de vlag uit

Maak het op 5 mei in de straten van Aalsmeer en Kudelstaart extra feestelijk door de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top te hangen.
De vlag ’s nachts na de 4 mei herdenking laten hangen mag. Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Klik hier voor het vlaggenprotocol.

5 mei Bevrijdingsvuur

Na de 4 mei herdenking haalt het Aalsmeerse team van de Bevrijdingsvuurestafette het Vrijheidsvuur op in Wageningen brengt het ’s nachts in estafettevorm lopend en fietsend naar Aalsmeer. Het team bestaat uit 16 lopers, 3 fietsers en twee begeleiders. Dit jaar doen twee bijzondere lopers mee: de 14-jarige Kimberley en onze burgemeester, Gido Oude Kotte.
De feestelijke intocht van het Vrijheidsvuur op 5 mei ’s ochtends is dit jaar een stille tocht, want wij zijn dan vrij, miljoenen Oekraïners zijn dat niet. De stoet wordt tussen 10.45 uur en 11 uur bij het gemeentehuis in Aalsmeer verwacht voor een toespraak door locowethouder Robert van Rijn en het ontsteken van het Aalsmeerse Vrijheidsvuur. Iedereen is welkom. 
Op de foto het ontsteken van het Vrijheidsvuur in 2019 in Kudelstaart.

(Foto:  kicksfotos.nl)

5 - 7 mei Vrijheidsmaaltijdsoep

De Vrijheidsmaalsoep viel in 2021 zo in de smaak dat het een nieuwe traditie is geworden bij Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook in Aalsmeer voegen we de Vrijheidsmaaltijdsoep toe aan de activiteiten rond 5 mei. De vetegarische soep  worden in feestelijke blikken bezorgd bij zorgcentra, klanten van de voedselbank en bezoekers van deelnemende restaurants in Aalsmeer en Kudelstaart Het recept van deze vegetarische soep is dit jaar samenstellen door chef Nadia Zerouali. Wie hem thuis zelf wil maken kan het recept hier downloaden. Een echte aanrader. Eet smakelijk!
(Foto:  ©RTV Oost)

6 mei Vrijheidsconcert

Geen Bevrijdingsweek zonder vrijheidsconcert, dit jaar een mooie samenwerking met Pieter Groenveld. Hij slaagde erin om de jonge Canadese singer songwriter Lynne Hanson en haar band The Good Intentions naar De Oude Veiling in Aalsmeer te halen. Te rauw voor folk en te ‘blues’ voor country, heeft de muziek van deze stoere chick haar niet voor niets de bijnaam ‘Canadian Queen of Americana’ opgeleverd. Het is de poëzie van haar teksten waarmee ze zich echt onderscheidt. Wanneer; vrijdag 6 mei, 20 uur
Waar: De Oude Veiling, Marktstraat 19, Aalsmeer
Entree: € 15
Reserveren: klik hier.


7 mei  Vrijheidsmaaltijd

Op zaterdag 7 mei om 12 uur schruiven 100 genodigden in de Burgerzaal van het gemeentehuis aan voor de Vrijheidsmaaltijd 2022. Die wordt door Stichting 4 en 5 mei en Gemeente Aalsmeer en met de geweldige hulp van Rotary Aalsmeer-Mijdrecht-Uithoorn georganiseerd. Uitgenodigd zijn zorgmedewerkers, mantelzorgers, veteranen en vrijwilligers van sport- en culturele verenigingen.
De Vrijheidsmaaltijd is dé gelegenheid om het met elkaar te hebben over wat vrijheid en onvrijheid voor je betekent. Dat vrijheid nooit van zelfsprekend is bewijst de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ben je zorgmedewerker, mantelzorger of vrijwilliger bij een sport- of culturele vereniging? Meld je dan snel hier aan. Vol = vol! 

Op de foto de toost op de vrijheid tijdens de Vrijheidsmaaltijd 2019 in Kudelstaart. 
(foto: fikcsfotos.nl)

Bevrijdingsdag 2019

Bevrijdingsvuur 

Een team van 20 lopers en fietsers was op 4 mei 2019 laat in de avond naar Wageningen afgereisd. Daar bij Hotel de Wereld overhandigde de burgemeester van Wageningen hen hun fakkel met het Bevrijdingsvuur. En dat vertrokken ze net na middernacht in estafettevorm lopend over een afstand van zo’n 85 km terug naar huis.

Het team was dit jaar groter dan ooit. Er deden een paar ervaren lopers mee en dit jaar voor het eerst een ervaren veteraan en drie jonge mariniers in actieve dienst die zich ondanks hun jonge leeftijd toch al veteraan mogen noemen vanwege hun uitzendingen naar internationale vredesmissies. Zij hielden het tempo hoog – gemiddeld 11,5 km/u - en dat resulteerde in een vroege aankomsttijd.

Vlak voor 9 uur in de ochtend kwam de ploeg aan bij de Proostdijhal waar een heerlijk ontbijtje klaarstond voor onze kanjers. De allerlaatste etappe was een fakkeloptocht via herdenkingslocatie De Propeller naar de Graaf Willemlaan.

Drum & Mallet Corps Ophelia begeleide de groep met opzwepende slagwerknummers en dat was goed te horen.

Na de warme welkomstwoorden van de burgemeester ontstaken ze samen met hem het Aalsmeerse Bevrijdingsvuur en klonk het Wilhelmus. Een echt kippenvelmomentje! 

Zie hieronder een fotoverslag. Ook op onze Facebookpagina vindt u vele foto's en video's van eerdere jaren. Zeer de moeite waard! 
Vrijheidsmaaltijd

Toen de drumband nog een show opvoerde voor de toeschouwers buiten, schoven de 120 genodigden voor de Vrijheidsmaaltijd aan feestelijk gedekte tafels aan in Jongerencentrum Place2Bieb. Dat was voor die gelegenheid omgetoverd tot een gezellige eetzaal. Vast startpunt was – zoals bij elke Vrijheidsmaaltijd - een toost op de vrijheid. En toen werd smakelijk geluncht en toonde een groep enthousiaste tieners en jongeren van Place2Bieb hun horecatalenten door ervoor te zorgen dat het de gasten aan niets ontbrak. 
Onze nieuwe burgemeester Gido Oude Kotte greep de gelegenheid aan om aan alle tafels een praatje te maken met de hoofdzakelijk oudere gasten – die dat bijzonder waardeerden - en sprak namens de gemeente Aalsmeer zijn dank en waardering uit voor deze geweldige manier van Bevrijdingsdag vieren. Voorzitter Jaap Overbeek van de Dorpsraad Kudelstaart viel de eer ten deel om een vrijheidslezing te houden rond het jaarthema In Vrijheid Kiezen en appelleerde aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Jan Hoogenbosch vertelde namens de werkgroep iets over het bijzondere boek Kudelstaart in Oorlogstijd dat op dit moment geschreven wordt door geschiedkundige Dick Wees  met als basis een grote verzameling verhalen over gebeurtenissen in Kudelstaart en brieven van Kudelstaarters gedurende de oorlogsjaren. Het boek komt volgend jaar uit ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Aan tafel werd tussendoor gezellig gepraat – ook over vrijheid en onvrijheid. Tenslotte is dat het doel van de Vrijheidsmaaltijd. 

 

Natuurlijk was er ook muziek. De Amsterdamse zanger Richard van Twiller speelde menig bekend nummer en er werd veel meegezongen. Richard had speciaal voor die middag een medley ingestudeerd met liedjes uit de bevrijdingstijd waarop zelfs gedanst werd. Maar het meest ontroerende moment was de afsluiting toe de hele zaal uit volle borst meezong met een lied dat vele herinneringen opriep en menig traantje deed wegpinken: We’ll Meet Again. 

Met dank aan KICKsfotos.nl!

Boek 'Kudelstaart in Oorlogstijd'

Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd (SKiO) gaat in mei 2020 een boek uitbrengen over gebeurtenissen in Kudelstaart tijdens de Tweede Wereldoorlog (WOII). Het boek is gebaseerd op een reeks interviews die zijn gehouden in de jaren ’90 van de vorige eeuw. De geïnterviewden waren in WOII actieve Kudelstaarters en tot op heden zijn deze interviews niet gepubliceerd. Naast de interviews wordt gebruik gemaakt van een archief met correspondentie tussen in Duitsland tewerkgestelde Kudelstaarters en de toenmalige pastoor van Kudelstaart.

De komende periode treedt de stichting meer naar buiten om het boek onder de aandacht te brengen, om financiële steun te verwerven, maar ook om meer verhalen over WOII en Kudelstaart te verzamelen.

Het werk van Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd kan niet worden gedaan zonder financiële bijdragen en andere ondersteuning van sponsors en donateurs. Zij zijn  u  zeer erkentelijk voor een bijdrage. 

Facebook: https://www.facebook.com/events/2218904701485825/