5 mei viering 2021 ondanks corona

 

Normaal gesproken zou Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer op 5 mei 2021 een groots bevrijdingsfeest organiseren. Door corona is het helaas ook dit jaar niet mogelijk om met grote groepen samen te komen. Toch is er best veel te doen om met z’n allen ook dit jaar Bevrijdingsdag te vieren. Dat leest u hieronder. Doet u mee?  

Hang de vlag uit

Maak het op 5 mei in de straten van Aalsmeer en Kudelstaart extra feestelijk door de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top te hangen.
De vlag ’s nachts na de 4 mei herdenking laten hangen mag. Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Klik hier voor het vlaggenprotocol.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Als alternatief voor de Vrijheidsmaaltijd is de Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht. Chef en schrijfster Yvette van Boven maakte speciaal voor 5 mei 2021 het recept voor een bijzondere vegetarische soep. Kook mee, maak een portie voor je buren, familie of vrienden. Breng een toost uit op de vrijheid en ga met elkaar in gesprek! Ook de zorgcentra en de Voedselbank doen mee.
Klik hier voor het recept. Eet smakelijk!

Speciale 5 mei-uitzending Radio TV Aalsmeer

Radio en TV Aalsmeer zendt van 11.00 tot 13.00 uur op de lokale tv-zender een thema-uitzending rond Bevrijdingsdag uit met passende muziek en gasten. Presentatoren Jan van Veen en Sem van Hest. Vanaf 13.00 uur is een compilatie van   bevrijdingsfilms die in 1945 op verschillende plekken in Aalsmeer werden gemaakt. en de film van Ton Offerman over het project  'Gewetensverhalen' van de Doopsgezinde Gemeente.
Klik hier voor zender- en programma-informatie. 

Nationale 5-mei lezing

Dit jaar heeft Nationaal Comité 4 en 5 mei Bondskanselier Angela Merkel uitgenodigd voor de 5 mei-lezing. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 12-jarige Mily Al-Azzazi. Studenten gaan tijdens de uitzending met bondskanselier Merkel en minister-president Rutte in gesprek over vrijheid. Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur: het startsein voor alle landelijke Bevrijdingsfestivals.
Live te volgen op NPO 1.
Meer informatie over het programma is hier te vinden. 

Bevrijdingsfestivals

5 mei vieren we dit jaar op Bevrijdingsfestivals.nl! De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op Bevrijdingsdag een gezamenlijk online programma aan met meer dan 200 optredens en activiteiten. Dit jaar bezoek je dus niet één festival, maar vind je op deze website het programma van alle 14 Bevrijdingsfestivals, gevuld met zang, dans, muziek, theater en gesprekken over vrijheid. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met livestream vanuit een bijzondere locatie. 

5 mei-concert

Bevrijdingsdag eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert op de Amstel, voor Koninklijk Theater Carré. Door de coronamaatregelen vindt het concert ook dit jaar niet buiten maar binnen in het theater plaats. Vanuit de grote zaal verzorgen het Metropole Orkest, onder leiding van Miho Hazama, de diverse artiesten en de performers van ISH Dance Collective een feestelijk programma. Zanger Stef Bos zorgt voor de verbinding tussen de verschillende onderdelen van het programma met persoonlijke anekdotes die het idee van vrijheid voor iedereen tastbaar maken. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1 en start om 21.00 uur.  Het programma met alle artiesten is hier te vinden. 

Bevrijdingsdag 5 mei 2019

 

Het binnenhalen van het Aalsmeerse Bevrijdingsvuur is elk jaar op 5 mei weer een bijzonder spektakel. in 2019 was de feestelijke intocht in Kudelstaart, buiten bij Jongerencentrum Place2Bieb in de Graaf Willemlaan. Ruim 150 belangstellenden verwelkomden de estafettelopers samen met burgemeester Gido Oude Kotte met een groot applaus. En daarna vond in Jongerencentrum Place2Bieb de eerste Aalsmeerse Vrijheidsmaaltijd plaats. Lees hieronder het verslag. En scroll door voor een foto-impressie. 

Bevrijdingsvuur 

Een team van 20 lopers en fietsers was op 4 mei 2019 laat in de avond naar Wageningen afgereisd. Daar bij Hotel de Wereld overhandigde de burgemeester van Wageningen hen hun fakkel met het Bevrijdingsvuur. En dat vertrokken ze net na middernacht in estafettevorm lopend over een afstand van zo’n 85 km terug naar huis.

Het team was dit jaar groter dan ooit. Er deden een paar ervaren lopers mee en dit jaar voor het eerst een ervaren veteraan en drie jonge mariniers in actieve dienst die zich ondanks hun jonge leeftijd toch al veteraan mogen noemen vanwege hun uitzendingen naar internationale vredesmissies. Zij hielden het tempo hoog – gemiddeld 11,5 km/u - en dat resulteerde in een vroege aankomsttijd.

Vlak voor 9 uur in de ochtend kwam de ploeg aan bij de Proostdijhal waar een heerlijk ontbijtje klaarstond voor onze kanjers. De allerlaatste etappe was een fakkeloptocht via herdenkingslocatie De Propeller naar de Graaf Willemlaan.

Drum & Mallet Corps Ophelia begeleide de groep met opzwepende slagwerknummers en dat was goed te horen.

Na de warme welkomstwoorden van de burgemeester ontstaken ze samen met hem het Aalsmeerse Bevrijdingsvuur en klonk het Wilhelmus. Een echt kippenvelmomentje! 

Zie hieronder een fotoverslag. Ook op onze Facebookpagina vindt u vele foto's en video's van eerdere jaren. Zeer de moeite waard! 
Vrijheidsmaaltijd

Toen de drumband nog een show opvoerde voor de toeschouwers buiten, schoven de 120 genodigden voor de Vrijheidsmaaltijd aan feestelijk gedekte tafels aan in Jongerencentrum Place2Bieb. Dat was voor die gelegenheid omgetoverd tot een gezellige eetzaal. Vast startpunt was – zoals bij elke Vrijheidsmaaltijd - een toost op de vrijheid. En toen werd smakelijk geluncht en toonde een groep enthousiaste tieners en jongeren van Place2Bieb hun horecatalenten door ervoor te zorgen dat het de gasten aan niets ontbrak. 
Onze nieuwe burgemeester Gido Oude Kotte greep de gelegenheid aan om aan alle tafels een praatje te maken met de hoofdzakelijk oudere gasten – die dat bijzonder waardeerden - en sprak namens de gemeente Aalsmeer zijn dank en waardering uit voor deze geweldige manier van Bevrijdingsdag vieren. Voorzitter Jaap Overbeek van de Dorpsraad Kudelstaart viel de eer ten deel om een vrijheidslezing te houden rond het jaarthema In Vrijheid Kiezen en appelleerde aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Jan Hoogenbosch vertelde namens de werkgroep iets over het bijzondere boek Kudelstaart in Oorlogstijd dat op dit moment geschreven wordt door geschiedkundige Dick Wees  met als basis een grote verzameling verhalen over gebeurtenissen in Kudelstaart en brieven van Kudelstaarters gedurende de oorlogsjaren. Het boek komt volgend jaar uit ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Aan tafel werd tussendoor gezellig gepraat – ook over vrijheid en onvrijheid. Tenslotte is dat het doel van de Vrijheidsmaaltijd. 

 

Natuurlijk was er ook muziek. De Amsterdamse zanger Richard van Twiller speelde menig bekend nummer en er werd veel meegezongen. Richard had speciaal voor die middag een medley ingestudeerd met liedjes uit de bevrijdingstijd waarop zelfs gedanst werd. Maar het meest ontroerende moment was de afsluiting toe de hele zaal uit volle borst meezong met een lied dat vele herinneringen opriep en menig traantje deed wegpinken: We’ll Meet Again. 

Met dank aan KICKsfotos.nl!

Boek 'Kudelstaart in Oorlogstijd'

Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd (SKiO) gaat in mei 2020 een boek uitbrengen over gebeurtenissen in Kudelstaart tijdens de Tweede Wereldoorlog (WOII). Het boek is gebaseerd op een reeks interviews die zijn gehouden in de jaren ’90 van de vorige eeuw. De geïnterviewden waren in WOII actieve Kudelstaarters en tot op heden zijn deze interviews niet gepubliceerd. Naast de interviews wordt gebruik gemaakt van een archief met correspondentie tussen in Duitsland tewerkgestelde Kudelstaarters en de toenmalige pastoor van Kudelstaart.

De komende periode treedt de stichting meer naar buiten om het boek onder de aandacht te brengen, om financiële steun te verwerven, maar ook om meer verhalen over WOII en Kudelstaart te verzamelen.

Het werk van Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd kan niet worden gedaan zonder financiële bijdragen en andere ondersteuning van sponsors en donateurs. Zij zijn  u  zeer erkentelijk voor een bijdrage. 

Facebook: https://www.facebook.com/events/2218904701485825/