Viering 2024 in Aalsmeer

In 2024 en 2025 vieren we ook in Aalsmeer dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen. 


Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Vrijheid is nooit af. We moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar. Zeker met degenen die in hun eigen land geen vrijheid vinden. 

Lees hieronder hoe we in 2024 in Aalsmeer vrijheid vieren. 


1 mei Vrijheidsconcert  

The Serenade Sisters & Egbert Meijers
Een muzikale vertelling over oorlog, hoop, liefde en vrede.  


Vocaal kwartet The Serenade Sisters brengt op woensdagavond 1 mei 2024 om 20 uur in het Flower Art Museum samen met verteller & zanger Egbert Meijers de voorstelling ‘Als vrijheid zoveel jaar kan duren’. 

In deze muzikale vertelling zingen The Serenade Sisters a capella en vierstemmig 79 jaar na de tweede wereldoorlog de liedjes die destijds klonken. Muziek die de bevrijding van Nederland en Drenthe in het bijzondere - daar komen zij vandaan - doet herleven. Maar ook breekbare liedjes over machteloosheid, toekijken en anders-zijn komen voorbij, liedjes van alle tijden in een jasje van a cappella vierklanken, swingende vingerknips en verrassende instrumentale begeleiding. 

Egbert verbindt de muziek met het verhaal en reflecteert op onderwerpen als herdenken, liefde en vrede. En op hoop, want ook nu hebben we hoop hard nodig. 


Ga voor ticketinformatie en kaartverkoop naar de website van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer.


5 mei Vrijheidsvuur

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.

In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld, de plek waar op 5 mei 1945 de overgave door van de Nazi-bezetters werd getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden.

Ook dit jaar doen een Aalsmeerse loopgroep mee. Onder andere op de 14 Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.

De aankomst van het Aalsmeerse team bij het gemeentehuis wordt op 5 mei ergens tussen 10.30 uur en 11 uur in de ochtend verwacht. Daar wordt vervolgens het Vrijheidsvuur ontstoken.

Vanaf 10.30 uur is iedereen van harte welkom om de Aalsmeerse loopgroep op te wachten en met elkaar het Vrijheidsvuur te ontsteken. 

Vrijheidsmaaltijd  

In heel het land worden rond 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen  of culinaire hoogstandjes.

De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken.

Zolang mensen voor oorlog en geweld op de vlucht zijn heeft het vieren van onze vrijheid iets wrangs. Daarom organiseren we in de loop van mei 2024 samen met de Gemeente Aalsmeer en Stichting LifeLine Ukraine Aalsmeer in de Burgerzaal van het gemeentehuis een Vrijheidsmaaltijd voor Oekraïense vluchtelingen. Een middag speciaal voor hen.

Met Oekraïens eten, Oekraïense muziek, veel gelegenheid voor gesprekken onder elkaar. Om even alle zorgen te vergeten en om  hen te laten blijken dat we met hen meeleven en er voor hen zijn.

Voor de Vrijheidsmaaltijd Aalsmeer 2024 worden Oekraïeners die wonen in de gemeente Aalsmeer persoonlijk uitgenodigd. 

ARCHIEF

Bevrijdingsweek 2022 en 2023

Een fotoverslag volgt.

Bevrijdingsdag 2020 en 2021

Vanwege corona kon Bevrijdingsdag in 2020 en 2022 helaas niet worden gevierd. 
Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer deelde blikken met Vrijheidssoep uit in zorgcentra en de voedselbank, zodat daar toch in bescheiden vorm kon worden stilgestaan bij hoe betrekkelijk onze vrijheid is. 

Bevrijdingsdag 2019

Bevrijdingsvuur 

Een team van 20 lopers en fietsers was op 4 mei 2019 laat in de avond naar Wageningen afgereisd. Daar bij Hotel de Wereld overhandigde de burgemeester van Wageningen hen hun fakkel met het Bevrijdingsvuur. En dat vertrokken ze net na middernacht in estafettevorm lopend over een afstand van zo’n 85 km terug naar huis.

Het team was dit jaar groter dan ooit. Er deden een paar ervaren lopers mee en dit jaar voor het eerst een ervaren veteraan en drie jonge mariniers in actieve dienst die zich ondanks hun jonge leeftijd toch al veteraan mogen noemen vanwege hun uitzendingen naar internationale vredesmissies. Zij hielden het tempo hoog – gemiddeld 11,5 km/u - en dat resulteerde in een vroege aankomsttijd.

Vlak voor 9 uur in de ochtend kwam de ploeg aan bij de Proostdijhal waar een heerlijk ontbijtje klaarstond voor onze kanjers. De allerlaatste etappe was een fakkeloptocht via herdenkingslocatie De Propeller naar de Graaf Willemlaan.

Drum & Mallet Corps Ophelia begeleide de groep met opzwepende slagwerknummers en dat was goed te horen.

Na de warme welkomstwoorden van de burgemeester ontstaken ze samen met hem het Aalsmeerse Bevrijdingsvuur en klonk het Wilhelmus. Een echt kippenvelmomentje! 

Zie hieronder een fotoverslag. Ook op onze Facebookpagina vindt u vele foto's en video's van eerdere jaren. Zeer de moeite waard! 
Vrijheidsmaaltijd

Toen de drumband nog een show opvoerde voor de toeschouwers buiten, schoven de 120 genodigden voor de Vrijheidsmaaltijd aan feestelijk gedekte tafels aan in Jongerencentrum Place2Bieb. Dat was voor die gelegenheid omgetoverd tot een gezellige eetzaal. Vast startpunt was – zoals bij elke Vrijheidsmaaltijd - een toost op de vrijheid. En toen werd smakelijk geluncht en toonde een groep enthousiaste tieners en jongeren van Place2Bieb hun horecatalenten door ervoor te zorgen dat het de gasten aan niets ontbrak. 
Onze nieuwe burgemeester Gido Oude Kotte greep de gelegenheid aan om aan alle tafels een praatje te maken met de hoofdzakelijk oudere gasten – die dat bijzonder waardeerden - en sprak namens de gemeente Aalsmeer zijn dank en waardering uit voor deze geweldige manier van Bevrijdingsdag vieren. Voorzitter Jaap Overbeek van de Dorpsraad Kudelstaart viel de eer ten deel om een vrijheidslezing te houden rond het jaarthema In Vrijheid Kiezen en appelleerde aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Jan Hoogenbosch vertelde namens de werkgroep iets over het bijzondere boek Kudelstaart in Oorlogstijd dat op dit moment geschreven wordt door geschiedkundige Dick Wees  met als basis een grote verzameling verhalen over gebeurtenissen in Kudelstaart en brieven van Kudelstaarters gedurende de oorlogsjaren. Het boek komt volgend jaar uit ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Aan tafel werd tussendoor gezellig gepraat – ook over vrijheid en onvrijheid. Tenslotte is dat het doel van de Vrijheidsmaaltijd. 

 

Natuurlijk was er ook muziek. De Amsterdamse zanger Richard van Twiller speelde menig bekend nummer en er werd veel meegezongen. Richard had speciaal voor die middag een medley ingestudeerd met liedjes uit de bevrijdingstijd waarop zelfs gedanst werd. Maar het meest ontroerende moment was de afsluiting toe de hele zaal uit volle borst meezong met een lied dat vele herinneringen opriep en menig traantje deed wegpinken: We’ll Meet Again. 

Met dank aan KICKsfotos.nl!

Boek 'Kudelstaart in Oorlogstijd'

Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd (SKiO) gaat in mei 2020 een boek uitbrengen over gebeurtenissen in Kudelstaart tijdens de Tweede Wereldoorlog (WOII). Het boek is gebaseerd op een reeks interviews die zijn gehouden in de jaren ’90 van de vorige eeuw. De geïnterviewden waren in WOII actieve Kudelstaarters en tot op heden zijn deze interviews niet gepubliceerd. Naast de interviews wordt gebruik gemaakt van een archief met correspondentie tussen in Duitsland tewerkgestelde Kudelstaarters en de toenmalige pastoor van Kudelstaart.

De komende periode treedt de stichting meer naar buiten om het boek onder de aandacht te brengen, om financiële steun te verwerven, maar ook om meer verhalen over WOII en Kudelstaart te verzamelen.

Het werk van Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd kan niet worden gedaan zonder financiële bijdragen en andere ondersteuning van sponsors en donateurs. Zij zijn  u  zeer erkentelijk voor een bijdrage. 

Facebook: https://www.facebook.com/events/2218904701485825/