Dit jaar leven we in Nederland 80 jaar in vrijheid – en dat vieren we groots. En dat vieren we vooral samen, op het Raadhuisplein in Aalsmeer! Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer organiseert een feestelijk en betekenisvol Vrijheidsfestival, een dag voor jong én oud. Kom langs, doe mee en en ervaar de kracht van vrijheid, verbinding en gezelligheid! Want vrijheid delen we met elkaar! Tot 5 mei op het Raadhuisplein! Lees hieronder wat je kunt verwachten. 

Jij komt toch ook?


Ook voor en na 4 en 5 mei worden er in het kader van 80 Jaar Vrijheid interessante, leuke, betekenisvolle activiteiten georganiseerd door culturele partners . Op deze pagina, onder de sponsors, vind je daar meer over. 

PROGRAMMA 5 mei 2025

10 uur Vrijheidsontbijt

 We starten om 10 uur met een Vrijheidsontbijt. Een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag. DJ MitchL zorgt voor muziek en er is een optreden van kinderen van Happy2Dance. 
AANMELDEN IS NOODZAKELIJK !!! om verzekerd te zijn van een plaats aan tafel. Dat kan door het CONTACTFORMULIER in te vullen. Graag ook het aantal personen aangeven. Vol = vol
(foto: Vrijheidsmaaltijd Rotterdam)

11 uur Intocht Vrijheidsvuur 

Zoals elk jaar een indrukwekkend moment: de intocht van het Vrijheidsvuur dat 's nachts door Aalsmeerse hardlopers in Wageningen wordt opgehaald. De Aalsmeerse Kinderraad en Slagwerkgroep Bovenkerk zorgen voor een warm welkom. Mis de ontroerende ontsteking van het vuur niet!
(Foto: Kicksfotos.nl)

Feest op het plein tot 17 uur

En dan barst het feest los voor iedereen, jong en oud. Geniet van een bruisend programma: 

  • Spel en plezier voor kinderen
  • Poppenkast Gerard Zelen (in raadhuis)
  • Dansoptredens van lokale dansscholen 
  • Optreden Luchtmacht Mannenkoor
  • Spoken word van Dorpsdichter Marcel Harting 
  • DJ MitchL 
  • Dance Experience voor jongeren 
  • Hein Meijer Band 
  • Hobo String Band 
  • Foodplein met snacks, ijs, poffertjes
  • Bar De Jonge Heertjes 

(foto: PR)

Partnerprogramma 80 Jaar Vrijheid

Activiteiten van culturele partners in het kader van 80 Jaar Vrijheid. 

Zaterdag 3 mei 2025   15 - 18 uur

Polish Culture Day NL in het Flower Art Museum
Deze middag staat in het teken van de banden tussen de Poolse en de Nederlandse cultuur en de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland. Ervaar hoe beide landen met elkaar verbonden zijn in woord, muziek, kunst en smaak! Het programma biedt interessante sprekers, topmusici en een heerlijke proeverij. Natuurlijk is er ook gelegenheid om de tentoonstelling Polska Pasja (Poolse Passie) in het museum te bekijken met kleurrijk werk van 9 Poolse kunstenaars die in Nederland wonen en werken. Alle presentaties zijn Nederlands gesproken.

De organisatie is een samenwerking van de Stichting Polish Culture NL en het Flower Art Museum. Klik  hier voor meer informatie en kaartverkoop.  

Vrijdag 9 mei 2025  20 uur en zaterdag 10 mei 2025  14 uur 

Concert Vrij om te leven  in De St. Jan Geboorte kerk in Kudelstaart
Een muzikaal verhaal over Kudelstaart in de periode 1940 – 1945. Prominente Kudelstaarters vertellen hun verhalen over de oorlogsjaren in Kudelstaart. Met gelegenheidskoor onder leiding van Fleur Buskermolen. 

Kaartjes á € 10,- incl. consumpties (t/m 12 jaar €5,-) zijn te koop bij Topslijterij Van Lammeren Winkelcentrum Kudelstaart. Graag contant afrekenen.

Zaterdag 10 mei 2025  21 uur

Concert Yiddish Jazz in Cultureel Café Bacchus
Het concert Yiddish Jazz - een concert met een verhaal, wordt georganiseerd door Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer.  Zangeres Mirjam van Dam duikt in haar Joodse wortels en brengt met haar band een unieke samensmelting van Jiddische muziek en jazz. Jonge Joodse immigranten gaven aan het begin van de 20e eeuw in New York Jiddische melodieën een nieuwe vorm door ze te vermengen met de opkomende jazz van die tijd. Grote componisten van Joodse afkomst, zoals Irving Berlin, George Gershwin en Richard Rodgers, bezorgden deze muziek een prominente plek in de jazzwereld.

Klik hier voor informatie en kaartverkoop.  

5 mei vieringen in Aalsmeer in 2024

1 mei 2024 Vrijheidsconcert  

The Serenade Sisters & Egbert Meijers
Een muzikale vertelling over oorlog, hoop, liefde en vrede.  


Vocaal kwartet The Serenade Sisters brengt op woensdagavond 1 mei 2024 om 20 uur in het Flower Art Museum samen met verteller & zanger Egbert Meijers de voorstelling ‘Als vrijheid zoveel jaar kan duren’. 

In deze muzikale vertelling zingen The Serenade Sisters a capella en vierstemmig 79 jaar na de tweede wereldoorlog de liedjes die destijds klonken. Muziek die de bevrijding van Nederland en Drenthe in het bijzondere - daar komen zij vandaan - doet herleven. Maar ook breekbare liedjes over machteloosheid, toekijken en anders-zijn komen voorbij, liedjes van alle tijden in een jasje van a cappella vierklanken, swingende vingerknips en verrassende instrumentale begeleiding. 

Egbert verbindt de muziek met het verhaal en reflecteert op onderwerpen als herdenken, liefde en vrede. En op hoop, want ook nu hebben we hoop hard nodig. 


Ga voor ticketinformatie en kaartverkoop naar de website van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer.


5 mei Vrijheidsvuur 2023

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.

In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld, de plek waar op 5 mei 1945 de overgave door van de Nazi-bezetters werd getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden.

Ook dit jaar doen een Aalsmeerse loopgroep mee. Onder andere op de 14 Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.

De aankomst van het Aalsmeerse team bij het gemeentehuis wordt op 5 mei ergens tussen 10.30 uur en 11 uur in de ochtend verwacht. Daar wordt vervolgens het Vrijheidsvuur ontstoken.

Vanaf 10.30 uur is iedereen van harte welkom om de Aalsmeerse loopgroep op te wachten en met elkaar het Vrijheidsvuur te ontsteken. 





Bevrijdingsdag 2019

Bevrijdingsvuur 

Een team van 20 lopers en fietsers was op 4 mei 2019 laat in de avond naar Wageningen afgereisd. Daar bij Hotel de Wereld overhandigde de burgemeester van Wageningen hen hun fakkel met het Bevrijdingsvuur. En dat vertrokken ze net na middernacht in estafettevorm lopend over een afstand van zo’n 85 km terug naar huis.

Het team was dit jaar groter dan ooit. Er deden een paar ervaren lopers mee en dit jaar voor het eerst een ervaren veteraan en drie jonge mariniers in actieve dienst die zich ondanks hun jonge leeftijd toch al veteraan mogen noemen vanwege hun uitzendingen naar internationale vredesmissies. Zij hielden het tempo hoog – gemiddeld 11,5 km/u - en dat resulteerde in een vroege aankomsttijd.

Vlak voor 9 uur in de ochtend kwam de ploeg aan bij de Proostdijhal waar een heerlijk ontbijtje klaarstond voor onze kanjers. De allerlaatste etappe was een fakkeloptocht via herdenkingslocatie De Propeller naar de Graaf Willemlaan.

Drum & Mallet Corps Ophelia begeleide de groep met opzwepende slagwerknummers en dat was goed te horen.

Na de warme welkomstwoorden van de burgemeester ontstaken ze samen met hem het Aalsmeerse Bevrijdingsvuur en klonk het Wilhelmus. Een echt kippenvelmomentje! 

Zie hieronder een fotoverslag. Ook op onze Facebookpagina vindt u vele foto's en video's van eerdere jaren. Zeer de moeite waard! 




Vrijheidsmaaltijd

Toen de drumband nog een show opvoerde voor de toeschouwers buiten, schoven de 120 genodigden voor de Vrijheidsmaaltijd aan feestelijk gedekte tafels aan in Jongerencentrum Place2Bieb. Dat was voor die gelegenheid omgetoverd tot een gezellige eetzaal. Vast startpunt was – zoals bij elke Vrijheidsmaaltijd - een toost op de vrijheid. En toen werd smakelijk geluncht en toonde een groep enthousiaste tieners en jongeren van Place2Bieb hun horecatalenten door ervoor te zorgen dat het de gasten aan niets ontbrak. 
Onze nieuwe burgemeester Gido Oude Kotte greep de gelegenheid aan om aan alle tafels een praatje te maken met de hoofdzakelijk oudere gasten – die dat bijzonder waardeerden - en sprak namens de gemeente Aalsmeer zijn dank en waardering uit voor deze geweldige manier van Bevrijdingsdag vieren. Voorzitter Jaap Overbeek van de Dorpsraad Kudelstaart viel de eer ten deel om een vrijheidslezing te houden rond het jaarthema In Vrijheid Kiezen en appelleerde aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Jan Hoogenbosch vertelde namens de werkgroep iets over het bijzondere boek Kudelstaart in Oorlogstijd dat op dit moment geschreven wordt door geschiedkundige Dick Wees  met als basis een grote verzameling verhalen over gebeurtenissen in Kudelstaart en brieven van Kudelstaarters gedurende de oorlogsjaren. Het boek komt volgend jaar uit ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Aan tafel werd tussendoor gezellig gepraat – ook over vrijheid en onvrijheid. Tenslotte is dat het doel van de Vrijheidsmaaltijd. 

 

Natuurlijk was er ook muziek. De Amsterdamse zanger Richard van Twiller speelde menig bekend nummer en er werd veel meegezongen. Richard had speciaal voor die middag een medley ingestudeerd met liedjes uit de bevrijdingstijd waarop zelfs gedanst werd. Maar het meest ontroerende moment was de afsluiting toe de hele zaal uit volle borst meezong met een lied dat vele herinneringen opriep en menig traantje deed wegpinken: We’ll Meet Again. 

Met dank aan KICKsfotos.nl!

Boek 'Kudelstaart in Oorlogstijd'

Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd (SKiO) gaat in mei 2020 een boek uitbrengen over gebeurtenissen in Kudelstaart tijdens de Tweede Wereldoorlog (WOII). Het boek is gebaseerd op een reeks interviews die zijn gehouden in de jaren ’90 van de vorige eeuw. De geïnterviewden waren in WOII actieve Kudelstaarters en tot op heden zijn deze interviews niet gepubliceerd. Naast de interviews wordt gebruik gemaakt van een archief met correspondentie tussen in Duitsland tewerkgestelde Kudelstaarters en de toenmalige pastoor van Kudelstaart.

De komende periode treedt de stichting meer naar buiten om het boek onder de aandacht te brengen, om financiële steun te verwerven, maar ook om meer verhalen over WOII en Kudelstaart te verzamelen.

Het werk van Stichting Kudelstaart in Oorlogstijd kan niet worden gedaan zonder financiële bijdragen en andere ondersteuning van sponsors en donateurs. Zij zijn  u  zeer erkentelijk voor een bijdrage. 

Facebook: https://www.facebook.com/events/2218904701485825/