Aalsmeer herdenkt op 4 mei

Nederland staat op 4 mei stil bij alle burgers en militairen die bij oorlogen zijn omgekomen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Nationale Herdenking vindt plaats in Amsterdam. Maar ook in de gemeente Aalsmeer zijn er elk jaar op 4 mei herdenkingsplechtigheden in de drie kernen Aalsmeer, Oosteinde en Kudelstaart. 
Het thema van de herdenking dit jaar is verbondenheid. Daarmee wordt benadrukt hoe zeer onze vrijheid verbonden is met de vrijheid van anderen. En de oorlog in Oekra├»ne laat zien hoe kwetsbaar die vrijheid is. 
(foto: Nieuwe Meerbode)

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Het programma is hier te vinden. 

De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.  

(foto: ANP/Koen van Weel)


Aalsmeer dorp

De herdenkingsceremonie bij het gemeentehuis vindt plaats in de Burgerzaal en start om 19.30 uur. Na  toespraken en voordrachten en de twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld. De kranslegging vindt vervolgens buiten plaats bij het monument. Ook dit jaar staan veteranen op erewacht tijdens de herdenking en leggen een krans namens alle sinds WO II in oorlogen en bij vredesmissies gesneuvelde militairen.
Radio/TV Aalsmeer zendt de herdenking vanaf 19.30 uur live uit vanuit het gemeentehuis. Informatie hierover is t.z.t. hier te vinden.   
(foto: eigen foto)

Oosteinde

In Aalsmeer Oosteinde is de herdenking bij het monument Hell's Fury  in het plantsoen aan de H. Buismalaan in Nieuw-Oosteinde onder muzikale begeleiding van Aalsmeers Mannemkoor Con Amore. 
Ook hier is de aanvang 19.30 uur. Twee veteranen staan tijdens de herdenking op erewacht en leggen een krans namens gesneuvelde militairen. 
Toespraken zijn er van vertegenwoordigers van het gemeente bestuur en het Wijkoverleg Oosteinde houden.  Mannenkoor Con Amore zal de herdenking weer muzikaal omlijsten.

(foto: eigen foto)

Kudelstaart

In Kudelstaart is de door de Dorpsraad georganiseerde herdenking vanaf 19.30 uur bij het monument 'De Propeller' in het park aan de Schweitzerstraat. 
Ronald Fransen zal namens het gemeentebestuur een toespraak houden. Kinderen van de Kudelstaartste basisscholen dragen gedichten voor. Muziekvereniging Flora zorgt onder leiding van Dick van Verbeek voor de muzikale aankleding.
Ook hier vormen twee veteranen een erewacht en leggen een krans namens gesneuvelde militairen.  


(foto: eigen foto)