4 mei Herdenking Aalsmeer

De Nationale Herdenking vindt plaats in Amsterdam. Maar ook in de gemeente Aalsmeer zijn er elk jaar op 4 mei herdenkingsplechtigheden in de drie kernen Aalsmeer, Oosteinde en Kudelstaart. Door corona kan het publiek er ook dit jaar helaas niet aan deelnemen. De plechtigheden zijn live op NPO of de lokale tv-zender te volgen. Nationale Herdenking

Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijver Roxane van Iperen houdt de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe. Sopraan Laetitia Gerards verzorgt een muzikaal optreden, onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Aan het begin van de herdenkingsplechtigheid op de Dam leggen de koning en koningin een krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Daarna volgen de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Op de Dam houdt de 19-jarige Amara van der Elst een spoken word-voordracht, ook geeft André van Duin een toespraak. Tijdens de herdenking worden verschillende kransen en bloemen gelegd voor de oorlogsslachtoffers. De Nationale Herdenking wordt vanaf 18.50 uur live uitgezonden op TV door de NPO.  
(foto: ANP/Koen van Weel)

Herdenking Aalsmeer 

Ook dit jaar vindt de Herdenking zonder publiek plaats in het gemeentehuis van Aalsmeer.  Radio en TV Aalsmeer doet daar van 19.00 tot 21.00 uur live verslag van.  Tijdens deze uitzending staat de herdenking centraal. Er wordt in woord en beeld verslag gedaan van de kranslegging bij het monument. Ook de toespraak van burgemeester Gido Oude Kotte is rechtstreeks te volgen, evenals het voordragen van gedichten door dorpsdichter Jan Daalman en leerlingen van de Jozefschool. Daarnaast zijn er interviews met de burgemeester en met auteur Sanne Biesheuvel. Zij schreef in 2019 het indrukwekkende boek ‘Oorlog aan de overkant’ over de belevenissen van haar vader, Aalsmeerder Dirk Biesheuvel, als hospik in Nederlands-Indië. In het programma wordt door middel van interviews en beeldmateriaal tevens aandacht besteed aan de oorlogsmonumenten in Kudelstaart en Aalsmeer-Oost. De presentatie is in handen van Lianda van der Schilden. Hier is informatie te vinden over waar de uitzending te volgen is. 
(eigen foto)

Herdenking Oosteinde

Ook in Oosteinde vindt een kranslegging zonder publiek plaats bij het monument 'Hells Furry' in Aalsmeer Oosteinde. Inwoners wordt gevraagd op 4 en 5 mei bloemen te leggen. 

Het monument 'Hells Fury' is opgericht ter nagedachtenis aan de bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht die hier op 13 december 1943 neerstortte nadat deze getroffen was door Duits luchtafweergeschut.  Hierbij kwamen zes van de zeven bemanningsleden om. Alleen Captain Raymond P. Sanford overleefde het drama. Hij werd krijgsgevangen gemaakt. Tijdens het bouwrijp maken van het gebied voor de nieuwbouwwijk Nieuw Oosteinde in Aalsmeer werden brokstukken gevonden van de Hell’s Fury.
 (eigen foto)

Herdenking Kudelstaart

Bij het herdenkingsmonument de Propeller in het park aan de Schweitzerstraat vind eveneens een sobere plechtigheid plaats zonder publiek. Twee vertegenwoordigers van de Dorpsraad legden namens de inwoners van Kudelstaart een krans. Inwoners kunnen op 4 en 5 mei op eigen gelegenheid bloemen leggen. 

De Propeller is afkomstig van de Short Stirling bommenwerper BK 620, die op 17 december 1942 werd neergeschoten en in de Westeinder terechtkwam. Ter nagedachtenis van alle bemanningsleden van het 75ste Nieuw-Zeeland Squadron. 

(eigen foto)