Aalsmeer herdenkt op 4 mei
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. De Nationale Herdenking vindt plaats in Amsterdam. Maar ook in de gemeente Aalsmeer zijn er elk jaar op 4 mei herdenkingsplechtigheden en wel in de drie kernen Aalsmeer, Oosteinde en Kudelstaart.
Het thema van de herdenking van 2025 is Vrijheid deel je met elkaar. Maar wij kunnen onze vrijheid niet vieren zonder stil te staan bij de harde werkelijkheid dat wereldwijde vrede verder weg lijkt dan ooit. Het aantal conflicten wereldwijd stijgt: oorlogen in Oekraïne, het Midden-Oosten, Afrika, wreedheden in Azië en vredesopbouw in crisis.
Lees onder het artikel Elf Namen hoe Aalsmeer herdenkt.
(foto: Nieuwe Meerbode)
Elf NAMEN
In de gevelsteen van het Raadhuis van Aalsmeer staan elf namen gegraveerd. Elf namen van dorpsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Wij leggen er elk jaar op 4 mei kransen, maar wat weten we eigenlijk over hen? Dit jaar wordt herdacht en gevierd dat het 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Ter gelegenheid daarvan heeft AalsmeerVandaag op verzoek van Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer een verzameling verhalen gemaakt waarin de elf namen van de Aalsmeerse oorlogsslachtoffers een gezicht krijgen. Hiervoor namen zij contact op met nabestaanden die aan de hand van hun herinneringen een beeld konden schetsen van wie deze mensen waren. Een broer, zus, kind of nicht kon zo helpen om de verhalen achter deze Aalsmeerders levend te houden. Het resulteerde in elf indringende verhalen die als boekwerk worden uitgegeven.
Bij de herdenking en viering op 4 mei 2025 in het raadhuis zal het boek worden gepresenteerd en daarna is het voor € 5 te koop bij Bruna Aalsmeer.
4 mei herdenkingen in Aalsmeer
Nationale Herdenking
De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Het programma is hier te vinden.
De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.
(foto: ANP/Koen van Weel)
Aalsmeer
De herdenkingsceremonie bij het raadhuis vindt plaats in de Burgerzaal en start om 19.30 uur. Veteranen staan op erewacht, er zijn muziekoptredens en toespraken van Burgemeester Gido Oude Kotte en Kinderburgemeester Chiemeze Ugoanyanwu en leerlingen van OBS Samen Een en dorpsdichter Marcel Hartinger dragen gedichten voor. Na het taptoe signaal, de twee minuten stilte en het Wilhelmus volgt de kranslegging bij het namenmonument in de gevel van het raadhuis. Tot slot kan iedereen bloemen leggen. De ceremonie wordt live uitgezonden door Radio en TV Aalsmeer.
(foto: eigen foto)
Oosteinde
In Aalsmeer-Oost is de herdenking bij het monument ‘Hell’s Fury’ aan de H. Buismanlaan. Vanaf 19.20 uur zingt Aalsmeers Mannenkoor Con Amore enkele liederen. Om 19.30 uur heet het Wijkbestuur de aanwezigen welkom en zijn er toespraken namens het wijk- en het gemeentebestuur. Twee militairen staan op erewacht. Kransen worden gelegd namens het gemeentebestuur, door de militairen namens alle sinds WOII gesneuvelde militairen en namens het wijkbestuur. Daarna is er een defilé langs het monument en wordt afgesloten met koffie, thee en limonade in de aanwezige tenten.
(foto: eigen foto)
Kudelstaart
De herdenking in Kudelstaart begint om 19.30 uur bij het monument 'De propeller' aan de Schweizerstraat. Dorpsraad Kudelstaart leidt de herdenking. Kinderen van de drie basisscholen in Kudelstaart leveren een bijdrage met gedichten en een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur houdt een toespraak. De herdenking wordt muzikaal omlijst door live muziek. Ook hier vormen twee veteranen een erewacht en leggen een krans namens alle sinds WOII gesneuvelde militairen.
(foto: eigen foto)