4 mei Herdenking Aalsmeer

Nederland staat op 4 mei stil bij alle burgers en militairen die bij oorlogen zijn omgekomen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Nationale Herdenking vindt plaats in Amsterdam. Maar ook in de gemeente Aalsmeer zijn er elk jaar op 4 mei herdenkingsplechtigheden in de drie kernen Aalsmeer, Oosteinde en Kudelstaart. 
Het thema van de herdenking dit jaar is verbondenheid. Daarmee wordt benadrukt hoe zeer onze vrijheid verbonden is met de vrijheid van anderen. En de oorlog in Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar die vrijheid is. 
(foto: Nieuwe Meerbode)

Nationale Herdenking

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn op 4 mei aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Schrijver, historicus en presentator Hans Goedkoop spreekt hier zijn 4 mei-voordracht Wat niet mag uit.  
Aansluitend leggen de koning en de koningin tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam de eerste krans bij het Nationaal Monument. Na de twee minuten stilte houdt de 19-jarige Tieme de Laat een voordracht. Burgemeester Halsema van Amsterdam verzorgt dit jaar de toespraak. 

De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.  

(foto: ANP/Koen van Weel)

Herdenking Aalsmeer 

Nadat het vanwege de coronacrisis twee jaar niet mogelijk was om gezamenlijk de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken, kan er dit jaar weer een samenkomst zijn in de burgerzaal van het gemeentehuis in Aalsmeer. “Samen herdenken, bij elkaar, dat geeft iets extra’s in de beleving van de avond”, zegt burgemeester Gido Oude Kotte. “Samen herdenken en vieren van vrijheid geeft al direct invulling aan het thema van dit jaar. Mooi dat het weer kan”.
De herdenkingsceremonie start om 19.30 uur in de burgerzaal. Na een aantal toespraken en voordrachten en de twee minuten stilte wordt door Aalsmeerse Harmonie het Wilhelmus gespeeld gevolgd door het volkslied van Oekraïne. De kranslegging vindt vervolgens buiten plaats bij het monument. Ook dit jaar staan veteranen op erewacht tijdens de herdenking en leggen een krans namens alle in oorlogen en bij vredesmissies gesneuvelde militairen.
Klik hier voor het volledige programma.

Radio/TV Aalsmeer zendt de herdenking vanaf 19.30 uur live uit vanuit het gemeentehuis. Daaraan voorafgaand zijn gesprekken te zien met betrokkenen bij deze herdenking. Klik hier voor informatie over hoe u de uitzending thuis kunt volgen.    
(foto: eigen foto)

Herdenking Oosteinde

In Aalsmeer Oosteinde is de herdenking bij het monument Hell's Fury  in het plantsoen aan de H. Buismalaan in Nieuw-Oosteinde onder muzikale begeleiding van Aalsmeers Mannemkoor Con Amore. Ook hier is de aanvang 19.30 uur. Sprekers zijn Willem van Bloemen namens het Wijkoverleg Oost, Jelle Buisma namens de gemeente en Hermen de Graaf namens de veteranen.  Aansluitend worden kransen en bloemen gelegd. Twee veteranen staan tijdens de hredenking op erewacht en leggen een krans namens alle sinds WOII gesneuvelde militairen. 
(foto: eigen foto)

Herdenking Kudelstaart

In Kudelstaart is de door de Dorpsraad georganiseerde herdenking vanaf 19.30 uur bij het monument 'De Propeller' in het park aan de Schweitzerstraat. Kinderen van de Antoniusschool doen voordrachten, Sybrand de Vries spreekt namens de gemeente en er is muziek van Sursum Corda. Anneke Wies-Blom geeft met haar trompet het signaal voor de twee minuten stilte die om 20.00 uur in acht wordt genomen. Aansluitend wordt het Wilhelmus gezongen en worden er kransen en bloemen gelegd. Ook hier staan twee veteranen op erewacht en leggen een krans namens gesneuvelde militairen.  De bijeenkomst wordt afgesloten door de voorzitter van de dorpsraad Jaap Overbeek. 

(foto: eigen foto)